medrek.se

Skriva CV / CV-tips

Det finns många sätt att skriva sitt CV, men det kan vara svårt att vet hur man ska börja. För att snabbt komma igång är det viktigt att förbereda sig. Börja med att samla ihop information om dig själv. Leta fram dina anställningsbevis, betyg och referenser. Anpassa alltid ditt CV efter jobbet du söker. 
 

Detta ska du skriva i ett CV


Personuppgifter
Namn, kontaktuppgifter och födelsedatum. 

Arbetslivserfarenhet
Ange de tidigare anställningar du har haft i ditt CV. Skriv ner dem tydligt så att arbetsgivaren lätt ska kunna hitta och läsa dem. Du behöver inte alltid skriva ner alla anställningar utan skriv ner de som är mest relevanta för den tjänst du söker. Varje anställning ska följas upp med arbetsgivare, arbetsuppgifter, befattning och under vilken period anställningen varade. Skriv gärna ned vilka erfarenheter du fått via de tidigare jobben. 

Utbildning
Skolans och utbildningens namn ska alltid skrivas i ditt CV och under vilken tid du studerade. Skriv även med relevanta kurser som exempelvis språk- och ledarskap eller andra kurser som har med den tjänst du söker att göra. 

Språk
Ange vilka språk du kan och vilka språk du behärskar bäst. Använd omdömen som "grundläggande", "bra" och "flytande" i ditt CV. 

IT-kompetens
Skriv vilka datorprogram du behärskar och nämn vilka program du har jobbat med tidigare. Nämns i ditt CV om du har gått några kurser eller om du har certifierat dig i specifika dataprogram. 

Övrig information
Skriv alltid ner det du tror är relevant för din arbetsgivare. Det kan vara engagemang i studentföreningar eller idrottsföreningar, att du har körkort eller att du har bott utomlands en period. Du kan även skriva ner vilka fritidsintressen du har. 

Referenser
Arbetsgivaren kommer med stor sannolikhet att ringa dina referenspersoner för att höra vad de har för bild av dig. Kontakta därför alltid de referenspersoner som du har med i ditt CV. Berätta för dem vilket jobb du söker och fråga om det är okej att du använder dem som referenspersoner i ditt CV. Referenspersoner kan vara chefer, tidigare chefer, arbetskamrater eller tidigare kollegor. Släktingar och vänner kan absolut vara referenspersoner om dessa har kontakter eller kopplingar till den tjänsten du söker. 

CV-tips:

  • Skriv om dina positiva sidor som kan vara till nytta i tjänsten du söker. Ge konkreta exempel på situationer.
  • Skriv vilka ansvars områden du har haft och hur du lyckats nå framgång med dessa.
  • Var ärlig i ditt CV när du skriver om vad du har gjort. Arbetsgivare kanske vill veta mer om de erfarenheter och meriter du har.
  • Låt en annan person läsa genom ditt CV för rättning och tips.


» Här kan du se exempel på hur ett CV kan se ut.

» Här kan du lägga in ditt CV på Medrek.se